Olen Sirpa Ylönen ja asun Pieksämäellä Jäppilässä. Olen puuhaillut pihalla ja kasvimaalla lapsesta lähtien. Kiinnostus kasveihin on vain kasvanut vuosien varrella. Ammatiltani olen toimittaja ja teen päivätyötäni Warkauden Lehdessä.

Olen kirjoittanut yhdessä kollegani Merja Turusen kanssa kirjan Puutarhanhoito poropeukaloille. Kirjasta on otettu kaksi painosta ja nyt kirjakaupoissa on jo kolmas, pokkaripainos.

Olen opiskellut pihasuunnittelua Savon ammatti- ja aikuisopistossa. Valmistuin keväällä 2016, minkä jälkeen aloitin sivutoimisena pihasuunnittelijana omassa yrityksessäni Pihanperä.

Ympäristöystävällisyys on suunnitelmieni perustana. Tavoitteena on piha, jota on helppo hoitaa ilman myrkkyjä ja keinolannoitteita. Annan mielelläni ohjeita luonnonmukaiseen tautien ja tuholaisten torjuntaan sekä lannoitukseen. Ympäristöystävällisen pihan periaatteena on, että kun kasvit ovat oikeilla paikoilla, ne pärjäävät vähemmälläkin hoidolla. Otan huomioon myös villin luonnon: perhoset, kimalaiset, siilit ja linnut. Kun pihaa suunnitellaan ympärivuotiseen käyttöön, on tärkeää miettiä muun muassa lintulaudan paikka.

Ympäristöystävällisyyden lisäksi tavoitteena on myös ympäristöönsä sopiva piha. Mökkipiha metsän keskellä on erilainen kuin kaavoitetulla kaupunkialueella oleva piha. Molemmista saa hyvällä suunnittelulla näyttävän ja toimivan puutarhan.

Kaikenlaiset hyötykasvit ovat myös lähellä sydäntäni. Opastan mielelläni hyötykasveihin liittyvissä asioissa. Eivätkä hyötykasvit aina vaadi isoa kasvimaata: kukkapenkissä tai ruukussa voi viljellä paljon kaunista ja maistuvaa syötävää!


Jaa tämä sivu